perjantai 9. syyskuuta 2022

Revontuliennuste 9. – 12.9.2022

Syyspäiväntasauksen lähestyminen on nostanut revontuliherkkyyttä. Sitä on edes auttanut maapallon magneettikentässä olevien energisten elektronien määrä, joka on ollut huippu korkea. Niinpä mikään yllätys ei olekaan se, että muutamana viime yönä on revontulia tallentunut Tampereen Ursan sääkameraan, vaikka Kp-indeksi on ollut suhteellisen matalissa lukemissa. Revontulet eivät kuitenkaan ole olleet kovinkaan voimakkaita mutta kuvissa ne näkyvät aivan kelvollisina.

Nämä revontulet näkyivät Tampereella 7.9.2022 kello 23.25 matalla pohjoisessa, vaikka todellisuudessa ne loistivat taivaalla noin 600 km pohjoisempana. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Avaruussään tila jatkuu edelleen hieman epävakaana. Maapallon kohtaamassa aurinkotuulessa on selvää vaihtelua niin tiheyden kuin nopeudenkin osalta. Lisäksi Maata kohti on tulossa kohtuullinen CME-pilvi, joka kuitenkin saapuu planeettamme kiertoradalle vasta 12. päivän tienoilla. Toistaiseksi sen vaikutukset ovat hieman epävarmoja mutta avaruussään ja Maan magneettikentän rauhattomuus jatkunee.

Ennuste

Yöt 9./10., 10./11. ja 11./12. Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa koko ennustejakson ajan. Kuten johdannosta ilmenee, tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että revontulia näkyisi vain Lapissa. Suuri energisten elektronien määrä magneettikentässä on omiaan muuttamaan magneettikentän tilaa rauhattomaksi, joten revontulia voi ilmaantua taivaalle matalista indeksien lukemista huolimatta. Niinpä revontuliharrastajat kameroineen pitäisi olla valmiita niiden ilmaantuessa taivaalle. Säätilan pysytellessä selkeänä yö aikaan, kaukana pohjoisessa ilmenevät revontulet voivat näkyä matalalla horisontissa yllättävänkin kirkkaina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.