torstai 15. syyskuuta 2022

Revontuliennuste 15. – 18.9.2022

Maapallon on kohdannut streamin, joka nosti hiukkastiheyttä joinkin verran.  Tästä johtuen Kp-indeksi on kohonnut arvoon Kp4. Hiukkasvirtaus on kohtuullisen laaja, joten sen ohimeno kestää suunnilleen vuorokauden. Virtauksen jälkipuoliskolla aurinkotuulen nopeus kohoaa hitaasti ja saavuttaa noin 500 km/s nopeuden tämän ennustejakson polulla. Isompia CME-purkauksia ei ole viime aikoina ole tapahtunut, joten avaruussäässä ei odoteta merkittäviä muutoksia tapahtuvaksi tällä ennustejaksolla.

Ennuste

Yö 15./16. Näyttää siltä, että pitkäaikaisen ennusteen Kp-indeksi nousu on tapahtumassa hieman ennustettua aikaisemmin. Jos näin on, niin Kp- ja korkeidenleveyksien K-indeksit voivat kasvaa myrskylukemiin. Huomiselle keskipäivälle ennustettu Kp5 arvo voidaan saavuttaa jo aikaisemmin aamuyön aikana, jolloin revontulet ovat mahdollisia koko maassa.

Yö 16./17. Magneettinen rauhattomuus jatkunee edelleen mutta vaimentuneena. Revontulet ovat mahdollisia lähes koko maassa, vain etelärannikolla revontulet ovat epätodennäköisiä.

Yö 17./18. Riippuen myrskylukemien saavuttamisen ajankohdasta, tämän yön revontuliaktiivisuus vaihtelee kohtalaisesta vähäiseen. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat todennäköisiä. Keski- ja Etelä-Suomessa todennäköisyys on pieni ja aivan etelärannikolla hyvin pieni. Toisin sanoen, oltaneen ”normaalissa” revontulitilanteessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.