keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Revontuliennuste 21. — 24.9.2022

Hieman yli viikon kestänyt rauhallinen kausi on saamassa pienen muutoksen, sillä maapallo kohtaa hiukkasvirtauksen, jonka tiheys on jonkin verran tämänhetkistä suurempi. Samalla hiukkasten nopeus kasvaa jonkin verran. Muutos on kuitenkin lyhytaikainen ja virtauksen mentyä ohi, avaruussää rauhoittuu jälleen.

Ennuste

Yö 21./22. Kp- ja K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa ja kun samaan aikaan energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on pieni, niin revontulia voitaneen odottaa näkyvän korkeintaan Pohjois-Lapissa. Muualla revontulet eivät ole todennäköisiä.

Yö 22./23. Alkuillasta ennustettujen indeksien lukemat kohoavat jonkin verran suunnilleen lukemaan 4. Jos tämä toteutuu, revontulia voitaneen nähdä jo alkuillasta Lapissa ja hieman myöhemmin Pohjois-Suomessa. Aamupuolella yötä tai vasta aamun tunteina Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 5, jolloin revontulia voitaneen nähdä etelämpänä, ehkä ei kuitenkaan aivan etelärannikolla.

Yö 23./24. Ennusteen epävarmuus kasvaa tälle yölle. Pitkäaikaisen ennusteen perusteella revontulitilanne voi olla samanlainen kuin edellisenä yönä. Avaruussää on kuitenkin jälleen rauhoittumassa, joten revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomen leveydeltä Lappiin mutta tuskin etelämpänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.