maanantai 12. syyskuuta 2022

Revontuliennuste 12. – 15.9.2022

Avaruussään tilanne on edelleen rauhallinen tällä ennustejaksolla. Muutaman viime vuorokauden aikana Auringossa ei ole tapahtunut merkittäviä CME-purkauksia, joten avaruussää todennäköisesti pysyy rauhallisena lähitulevaisuudessakin vaikkakin energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on erittäin suuri. Tällainen asetelma saattaa laueta hienoiksi revontuliksi pienimmästäkin häiriöstä magneettikentässä.

Revontulien kirkkautta voi himmentää kirkas kuutamo (täysikuu) kuten tässä 10.9.2022 kello 4.37 (EEST) aikaan otetussa kuvassa. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennuste

Yöt 12./13., 13./14. ja 14./15. Kp- ja K-indeksit pysyttelivät maltillisissa lukemissa, joten revontulia voidaan odottaa Lapissa ja ajoittain Pohjois-Suomessa. Revontulet ovat näilläkin alueilla yleisesti rauhallisia mutta lyhytaikaisesti ne voivat roihahtaa hieman näyttävimmiksi. Keski- ja Etelä-Suomessa himmeät revontulet ovat mahdollisia mutta silloin lähinnä on kyse paljon kaukana esiintyvistä reposista, jotka näkyvät matalalla pohjoisen horisontissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.