lauantai 24. syyskuuta 2022

Revontuliennuste 24. – 27.9.2022

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on jo hieman pitempään ollut hyvin rauhallista. Toistaiseksi tähän tilanteeseen ei ole odotettavissa muutoksia, sillä auringonpilkkualueiden ennusteet kertovat vain pienistä C-luokan purkauksista. Nämä harvoin saavat aikaan edes pieniä CME-purkauksia. Tilanne siis muistuttaa auringonpilkkujakson minimikautta, joka kuitenkin on jo selvästi ohitettu. 

Tilanteeseen voisi saada muutosta aikaa sopivasti sijoittunut korona-aukko, mutta sellaisia tällä hetkellä on vain lähellä Auringon napoja. Maapallon magneettikentän energiset elektronit ovat vähissä, joten ulkoa tulevan häiriön pitäisi olla melkoisen voimakas tilanteen muuttamiseksi.

Ennuste

Yö 24./25. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan Kp4. Sen sijaan Keksi-leveyksien ja korkeiden leveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa, joten revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa kamerat saattavat tallentaa hieman viherrystä pohjoisen horisontin läheisyydessä. Etelämpänä tuskin revontulia nähdään.

Yöt 25./26. ja 26./27. Kp-indeksi näyttää alenevaa suuntaa ja muut indeksi ovat edelleen matalalla. Näin ollen Lapissa on pieni mahdollisuus revontulille mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään. Syyskuun 23. päivänä tapahtui Auringossa pieni CME-purkaus, jonka laajuus vaikuttaa lupaavalta. Se tosin etenee hitaasti, joten jos CME-pilven laajeneminen on riittävää, sen vaikutukset maapallon magneettikentässä voivat tuntua iltayöstä. Vaikutus on todennäköisesti hyvin heikko eikä se aiheuttane revontulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.