lauantai 30. tammikuuta 2021

Revontuliennuste 30.1. – 2.2.2021

Auringossa tällä hetkellä ei ole aktiivisia pilkkualueita. Perjantaina havaittiin hyvin heikko koronan massapurkaus, joka ei kuitenkaan suuntautunut kohti Maata. Tosin 25./26. päivänä tapahtuneen magneettisen myrskyn aiheuttajan todennäköisesti oli vastaavanlainen ”hengetön” CME, joka sekään ei suuntautunut kohti Maata, mutta laajetessaan onnistui kuitenkin aiheuttamaan magnetosfääriin pienen magneettisen myrskyn. Näin ollen selkeillä alueilla pari seuraava yötä voisivat olla revontuliöitä jos hyvin käy.

Ennuste

Yöt 30./31. on rauhallinen, Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän matalassa, maksimiltaan 2 lukemassa ja jopa laskevan vielä tästä aamupuolella yötä. Vain Pohjois-Lapissa on jonkinlaiset mahdollisuudet revontulille.

Yö 31./1. on ehkä edellistä hieman aktiivisempi. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan 3 ja vaikka se laskeekin aamupuolella yötä lukemaan 2, niin Lapin lisäksi Pohjois-Suomessa on jonkinlainen mahdollisuus revontulille.

Yö 1./2. onkin sitten mielenkiintoinen. Korkeiden leveyksien K-indeksin odotetaan saavuttavan lukeman 5 (geomagneettinen myrsky G1) mutta se näyttäsi tapahtuvan iltapäivällä Suomen aikaa. Tämä sinällään ei ole yllätys, sillä päiväpuolella maapallon magneettikenttä kohtaa aurinkotuulen, jonka dynaaminen paine saa magneettikentän muuttamaan muotoaan, ja joka muutos näkyy magneettisena rauhattomuutena ja tässä tapauksessa siis ennustettuna myrskynä. Tilanne kuitenkin pitäisi palautua ”normaaliksi” iltaan mennessä, jolloin K-indeksi olisi lukemassa 3.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että planetaarinen K-indeksi, siis Kp-indeksi kohoaa lukemaan 5 vasta keskiyön tienoilla. Jos magneettikentässä on riittävästi energisiä elektroneja (kuten on juuri tällä hetkellä) ja Kp-indeksin ennuste toteutuu, silloin revontulia pitäisi näkyä koko maassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.