keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Revontuliennuste 6. – 9.1.2021

Auringossa ei ole tällä hetkellä aktiivisia ja pilkkuja sisältäviä alueita. Hyvin pieni ja kapea korona-aukko on ekvaattorin eteläpuolella, mutta se tuskin kovin voimakkaasti vaikuttaa lähiavaruuden avaruussäähän.

Ennuste

Yö 6./7. muodostunee suhteellisen aktiiviseksi. Kp-indeksin lukema kohoaa korkeilla leveyksillä (Suomessa) arvoon 4, jolloin revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomen leveydellä ja siitä pohjoiseen. Etelä-Suomessa on vähäinen mahdollisuus revontulille, jotka ovat himmeitä ja rauhallisia kaaria. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet voivat olla kirkkaita ja aktiivisia.

Yö 7./8. Maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän, jolloin odotettu hiukkastiheys on noin kolminkertainen normaaliin verrattuna. Aurinkotuulen nopeus ei juurikaan kasva, vaan on normaalina pidettävässä 350 km/s arvossaan. Kp-indeksin odotetaan saavuttavan yön aikana lukeman 3, jolloin Pohjois-Suomesta pohjoiseen on revontulien mahdollisuus hyvä. Keski-Suomessa kameralla voi onnistua tallentamaan himmeitä revontulia.

Yö 8./9. on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 1, jolloin vain Pohjois-Lapissa voi odottaa näkevänsä rauhallisia ja suhteellisen himmeitä revontulia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.