torstai 21. tammikuuta 2021

Revontuliennuste 21. – 24.1.2021

Auringossa on kaksi aktiivista pikkualuetta, joissa myös hieman tapahtuu jotakin. Tiistaista 19.1. alkaen pilkkualueilla on ollut pieniä flarepurkauksia ja toiminta on jatkunut siitä lähtien hieman voimakkaampana. Ensimmäinen C1.09-luokan flare saavutti maksiminsa tiistaina kello 17.50. Sitä seurasi sarja hieman heikompia purkauksia, kunnes keskiviikkona 20.1. kello 12.50 UTC tapahtui C1.4-luokan purkaus. Sen jälkeen on tapahtunut jälleen useita heikompia flarepurkauksia.

Pilkkualueet ovat pieniä ja magneettisesti alfa- ja beetaluokkiin kuuluvia. Näille ei ennusteta kovinkaan voimakkaita flarepurkauksia: C-luokan purkaukselle annetaan 25 % todennäköisyys ja hyvin pieni (5 %) M-luokan purkaukselle.

Ennuste

Yö 21./22. voi olla Pohjois-Suomessa revontuliyö. Kp-indeksin arvioidaan kohoavan lukemaan 3. Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus nähdä himmeitä revontulia pohjoisessa horisontissa. Muualla revontulien mahdollisuus on häviävän pieni.

Yöt 22./23. ja 23./24. ovat rauhallisia. Kp-indeksin maksimi arvoksi ennustetaan lukemaa 2, jolloin vain Lapissa on mahdollisuus nähdä revontulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.