tiistai 12. tammikuuta 2021

Revontuliennuste 12. – 15.1.2021

Yllättävä koronan massapurkaus saapui eilen kello 10.25 Suomen aikaa maapallon vaikutuspiiriin. Tutkijat ovat arvelleet, että se sai alkunsa joko 6. tammikuuta tai 8. tammikuuta tapahtuneesta filamenttipurkauksesta. Olipa massapurkauksen aiheuttaja kumpi tahansa, sen ei odotettu tuottavan minkään näköisiä vaikutuksia maapallon magneettikenttään.

Joka tapauksessa, maapallon magneettikenttään kehittyi häiriötila, joka sai magnetometrit osoittamaan nopeita etelä- ja pohjoissuunnan vaihteluja. IMF-kenttä oli voimakkaimmillaan eteläsuuntainen ja saavutti -20 nT arvon suunnilleen kello 16 Suomen aikaa. Kiirunan magneettisella mittausasemalla magnetometrit puolestaan kohosivat tuohon aikaan lukemaan 200 nT ja on sen jälkeen pudonneet siten, että hieman ennen puolta yötä saavutettiin -448 nT ja myöhemmin aamuyöllä kello 3 aikoihin -590 nT lukemat. Myrskyindeksi (Dst) oli puolelta öin lukemassa -31nT, siis ei mitään ultimaattista myrskyä vaan voimakas häiriötila.

Spacewather.com sivuston mukaan mm Abiskossa (Ruotsi) nähtiin himmeähköjä sinisiä tai purppuraisia revontulia hämärän laskeutuessa. Myöhemmin illalla ja yöllä nähtiin tavanomaisia ja hieman kirkkaampia vihreitä revontulia.

Suomessa Taivaanvahtiin on tätä kirjoittaessani raportoitu kaksi havaintoja eiliseltä illalta. Toinen oli niinkin etelässä kuin Ikaalisissa ja toinen Utsjoelta. Molemmat havainnot olivat alkuillalta. Tampereella pohjoiskameran suunnassa oli hetkellinen aukko pilvipeitteessä noin 16.45 – 17.05 mutta sen jälkeen taivas vetäytyi taas pilveen estäen kaikenlaiset havainnot.

Ennuste

Kp-indeksi on edelleen hieman koholla, mutta jo lähes normaaleissa lukemissa. Tilanne jatkuu lähes muuttumattomana lähivuorokausina, jolloin ollaan huomattavan matalissa lukemissa.

Yöt 12./13., 13./14. ja 14./15 ovat kaikki hyvin rauhallisia. Kp-indeksi ennustetaan pysyttelevän lukemassa 2 tai vieläkin alempana, jolloin jonkinlaiset mahdollisuudet revontulille on Pohjois-Lapissa ja mahdollisesti Lapin alueella. Muualla revontulia tuskin nähtäneen, ellei avaruussäässä tapahdu mitään merkittävää ja ennen kaikkea yllättävää muutosta.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.