maanantai 4. tammikuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 3. – 30.1.2021

Auringon aktiivisuus on lisääntynyt siinä määrin, että koronan massapurkauksia havaitaan tihentyvään tahtiin. Valitettavasti näitä ei kuitenkaan pystytä ennustamaan ja vain osa niistä voi aiheuttaa maapallon magneettikenttään häiriön. Niinpä pitkäaikainen Kp-ennuste luo vain kehykset tulevien viikkojen tapahtumille ja vuorokautiset ennusteet nousevat merkittävyydessään pitkäaikaisen ennusteen ohi.

Geomagneettinen ennuste kertoo parista vähäisestä mahdollisuudesta nähdä revontulia laajemmin kuin Pohjois-Lapissa. Kuva © Kari A. Kuure.

Magneettikenttään odotetaan jonkin asteisiä häiriötiloja jo aivan lähipäivinä. Pitkäaikaisessa Kp-indeksin ennusteessa 6. tammikuuta odotetaan indeksin lukeman kohoavan arvoon 5. Täällä meillä, siis korkeilla magneettisilla leveysasteilla tällaisiin lukemiin ei kuitenkaan päästä, joten mitään revontulimyrskyä ennusteesta huolimatta ei ole odotettavissa. Kp-indeksin arvo todennäköisesti jää lukemaan 4, jolloin revontulia voitaisiin nähdä 50 % todennäköisyydellä Keski-Suomen leveydellä. Etelä-Suomessa on vähäinen mahdollisuus himmeille revontulille.

Ensimmäisen viikon mahdollisen häiriötilan jälkeen kuluukin kymmenkunta vuorokautta hyvin rauhallisissa merkeissä. 17. –20. päiville ennustetaan vähäistä häiriötilaa, joka voisi jälleen tuoda revontulia taivaalle muualle kuin Pohjois-Lappiin. Jälleen kerran korkeilla leveysasteilla ei varmaankaan päästä aivan näin korkeisiin Kp-indeksin lukemiin, joten revontulia voi odottaa näkevänsä, jos havaintoja tekee vähintäänkin Pohjois-Suomen alueella. Etelämpänä revontulien todennäköisyys on hyvin pieni.

Loppu ennustejaksosta meneekin sitten hyvin rauhallisissa merkeissä, vain Lapissa on jonkinlaiset mahdollisuudet nähdä ”taivaan tulia”.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.