lauantai 9. tammikuuta 2021

Revontuliennuste 9. – 12.1.2021

Tällä hetkellä Auringossa ei ole aktiivisia ja pilkullisia alueita. Näin ollen sen aktiivisuus on matalalla tasolla ja voimakkaita flarepurkauksia tai koronan massapurkauksia ei ole odotettavissa lähivuorokausina. Tämä näkyy myös Maan magneettikentän rauhallisuutena: Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän matalissa lukemissa.

Ennuste

Yö 9./10. on hyvin rauhallinen. Aurinkotuuli harvaa ja hiukkasnopeus on tavanomaista hitaampaa. Aina asia, joka saattaa tuottaa hieman rauhattomuutta tilanteeseen on maapallon pohjoispuolella oleva harvan aurinkotuulen alue, jonka hiukkasnopeus on jonkin verran suurempi. Tämä voi aiheuttaa jonkinlaista revontulitoimintaa korkeilla leveysasteilla. Kp-indeksin odotetaan kuitenkin pysyttelevän lukemassa 3 tai vähän tämän alle. Jos ennuste näiltä osin toteutuu, Lapissa ja Pohjois-Suomessa voidaan havaita revontulia. Muualla niitä tuskin näkyy.

Yöt 10./11. ja 11./12. ovat rauhallisia. Kp-indeksin lukemaksi ennustetaan korkeintaan lukemaa 2, jolloin vain Lapissa on mahdollisuus nähdä rauhallisia revontulia. Muualla niitä ei näy.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.