keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Revontuliennuste 27. – 30.1.2021

Myöhään maanantain ja tiistain (25./26.) välisenä yönä koettiin yllättävästi heikko magneettinen myrsky. Kp-indeksi kohosi lukemaan 5 kello 23 jälkeen ja pysytteli siinä sitkeästi aamuun asti. Tapahtuma oli odottamaton, sillä tulossa ei ollut minkäänlaista koronan massapurkausta. Aurinkotuulen nopeus kohosi 626 km/s ja IMF:n Bz-arvo saavutti maksimin -9 nT samoihin aikoihin, kun ensimmäiset revontulet havaittiin kello 23 jälkeen. Suomessa 25./26. yö oli pilvinen tai ainakaan ensimmäistäkään revontulihavaintoa ei raportoitu Taivaanvahtiin. Abiskon revontulikamera kuitenkin tallensi hienot revontulet, vaikka kirkas kuutamo latistikin kontrastia.

Ennuste

Seuraavat kolmevuorokautta ja yötä (27./28., 28./29. ja 29./30.) ovat edelleen hyvin vaisuja. Kp-indeksin ennustettu maksimilukema on vain 2, jolloin revontulien mahdollisuus on hyvä vain Lapissa. Muualla revontulet ovat epätodennäköisiä, ellei ma–ti -episodi toistu. Tämä näyttää epätodennäköiseltä, sillä seuraavan kolmen vuorokauden aikana maapallo kohtaa harventuneen aurinkotuulen, jonka nopeus on noin 450 km/s ja se on hidastumassa.

 

2 kommenttia:

  1. Enontekiöllä ollu tulet Ma-Ti yönä. Lähde revontulikyttääjät facebook ryhmä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enontekiö on aluetta, jossa revontulia nähdään hyvin usein, lähes jokaisena selkeänä yönä, jos hyvin käy.Samalla alue on tietysti sellaista, että revontulien kuvaaminen ja kauniit maisemat yhdistyvyvät ja lopputulos voi olla huikaiseva. Jos itse olisin matkustamassa alueelle, niin valitsisin ajankohdaksi maaliskuun tai huhtikuun alkupuolen, jolloin Maan asennosta johtuen revontuliherkkyys on korkeimmillaan ja revontulien näkyminen lähes varmaa aikanakin viikon mittaisella jaksolla yhtenä tai kahtena yönä. Hyvällä onnella kaikki yöt voivat olla revontuliöitä.

      Poista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.