lauantai 28. marraskuuta 2020

Revontuliennuste 28. – 1.12.2020

Auringossa on tällä hetkellä neljä aktiivista aluetta ja yhteensä 20 pilkkua. Suurin näistä alueista on AR12786, jolla on kokoa 800 ppm. Se pitäisi siis näkyä paljain silmin ainakin siellä jossakin missä auringonpaistetta riittää.

Auringonpilkkuryhmistä kolme on eteläisellä pallonpuoliskolla ja yksi pohjoisella. Kuva SDO.


Pilkkuryhmä on luokiteltu beeta – gamma -luokaan, joka tarkoittaa sitä, että pilkkuryhmässä on kaksi erimerkkistä magneettista napaa mutta on rakenteeltaan kompleksinen. Tämä kompleksisuus näkyy myös aktiivisuusennusteessa, sillä C-luokan purkauksen todennäköisyys on 55 % ja M-luokan (edellistä voimakkaampi) purkaukselle todennäköisyys on noin 15 %, eikä X-luokan purkaustakaan ole pois suljettu.

Jos pilkkuryhmässä tapahtuu voimakas flarepurkaus, se aiheuttaisi heti ongelmia VHF-radiotaajuuksilla ja jos purkaukseen liittyisi vielä CME-purkaus, parin vuorokauden kuluttua näkisimme komeita revontulia.

Ennuste

Maapallon magneettikentän aktiivisuus ennuste lupailee kuitenkin hyvin rauhallisia aikoja. Ennustejakson kaikki kolme yötä (28./29., 29./30. ja 30./1.) ovat erittäin rauhallisia, sillä Kp-indeksi pysyttelee sitkeästi enintään lukemassa 2. Tällöin vain Lapissa voi odottaa näkevänsä himmeitä revontulia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.