keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Revontuliennuste 25. – 28.11.2020

On ollut mielenkiintoista seurata Auringon aktiivisuuden kehittymistä viimeisen puolen vuoden aikana. Vielä kesällä aktiivisuuden lisääntymistä ei voinut havaita ainakaan tilastoissa mutta sen jälkeen on tapahtunut jo paljon. Tällä hetkellä Auringossa on kolme aktiivista ja pilkullista aluetta, joista suurin on kiertynyt näkyville vain muutama vuorokausi sitten. Se on AR12786 ja sen pinta-alaksi ilmoitetaan 380 miljoonasosaa (ppm) Auringon kiekosta.

Suurin pilkuista (vasemmalla)on 2786 ja se saattaa kehittyä tämän auringonpilkkujakson ensimmäiseksi paljain silmin näkyväksi pilkuksi. Jotta näin kävisi, sen pinta-ala täytyisi tuplaantua. Kuva SOHO.

Pilkku on siis suuri ja se on hieno kaukoputkikohde. Se ei vielä näy paljain silmin, sillä siihen vaadittaisiin pilkulle kokoa noin 700 ppm ja ehkä hieman enemmän, koska Aurinko näkyy keskipäivällä hyvin matalalla koko Suomessa ja ilmakehän heikentää näkyvyyttä voimakkaasti.

Magneettisesti pilkku on tyyppiä beeta, eli siinä on kaksi erimerkkistä magneettista napaa. Tilastollisesti tällainen pilkkuryhmä tuottaa C-luokan flarepurkauksen noin 30 % todennäköisyydellä. Viime vuorokausina näitä C-luokan purkauksia onkin esiintynyt useita, mutta ei 2786 pilkusta, vaan sen vieressä olevassa 2785 pilkkuryhmästä. AR12786 on tuottanut yhden C-luokan purkauksen 22. päivänä, jolloin purkauksen voimakkuudeksi on ilmoitettu C1.2 .

Ennuste

Yöt 25./26. ja 26./27. ovat suhteellisen rauhallisia. Kp-indeksin odotetaan saavuttavan lukeman 3 molempina öinä, jolloin revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on pienempi, mutta ei kuitenkaan olematon.

Yö 27./28. on edellisiä öitä rauhallisempi. Kp-indeksi saattaa olla lukemassa 1, jolloin revontulia voitaneen nähdä vain Pohjois-Lapissa ja hieman etelämpänä on pieni mahdollisuus. Jos pilkkuryhmä 2786 tuottaa flarepurkauksia, niin ne ehtivät vaikuttamaan tämän yön avaruussäähän ja mahdollisiin revontulien näkymiseen.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.