perjantai 13. marraskuuta 2020

Revontuliennuste 13. –16. 11.2020

Auringossa jo pitkään ollut auringonpilkkuryhmä 2781 on saanut seurakseen uuden ja ilmeisesti myös aktiivisen ryhmän 2782 (aktiivinen alue AR12782) eteläisellä pallonpuoliskolla. Uusi ryhmä on määritetty kuuluvan beeta-luokaan, eli sen alueella on molemmat magneettiset navat. Kokoa ryhmällä on vain 30 ppm ja sille lasketaan noin 25 % mahdollisuus tuottaa C-luokan flare seuraavan vuorokauden aikana. Vaikka flare syntyisikin, se ei vaikuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän.

Aikaisempi auringonpilkkuryhmä 2781 on pienentynyt ja sen koko on vain 80 ppm. Rakenteellisesti se on yksipilkkuinen (alfa-luokka) ja magneettisesti yksinapainen, visuaalisesti hyvin kaunis ja symmetrinen pilkku. Sen todennäköisyys tuottaa C-luokan flare on vain noin 5 %.

Ennuste

Maapallon magneettikentässä on tällä hetkellä vain pieni määrä energisiä elektroneja ja siihen ei ole odotettavissa muutosta tämän ennustejakson aikana.

Yö 13./14. on jälleen hyvin rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan kohoavan maksimissaan lukemaan 2. Näin ollen vain Lapissa on jonkinlainen mahdollisuus nähdä revontulia.

Yö 14./15. ei juurikaan ole edellistä aktiivisempi. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan korkeintaan lukemaan 3, jolloin himmeitä revontulia olisi mahdollista nähdä Pohjois-Suomessa.

Yö 15./16. on paluu taas hyvin rauhalliseen tilaan. Kp-indeksi kohonneen lukemaan 2 jolloin hyvin rauhallisia revontulia voitaneen odottaa näkyvä Lapissa, sen todennäköisimmin mitä pohjoisemmassa ollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.