torstai 19. marraskuuta 2020

Revontuliennuste 19. – 22.11.2020

Auringossa on ilmaantunut eteläiselle pallonpuoliskolle kaunis alfa-luokan pilkku. Sen koko on 80 ppm. Alfa-luokka tarkoittaa, että pilkku on magneettisesti yksinapainen. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harventuneessa tilassa: hiukkastiheys on alhainen mutta vastaavasti nopeus on suuri, ennusteen mukaan hiukkasnopeus on vähintään 600 km/s. Maapallon magneettikentässä on energisiä elektroneja vähän, johon avaruussään olosuhteet eivät ole tuomassa muutosta. Tästä syystä revontuliennusteen laatiminen on merkittävän epävarmaa.

Ennuste

Yöt 19./20. ja 20./21. ovat rauhallisia. Kp-indeksin maksimilukema on kaksi, jolloin vain Lapissa on mahdollisuus nähdä revontulia.

Yö 21./22. ei juurikaan poikkea edellisistä. Kp-indeksi kuitenkin saavuttaa lukeman 3 päivän aikana, mutta painuu sitten lukemaan 2 iltaan mennessä. Jos ennustettu lukeman 3 ajankohta kuitenkin viivästyy, revontulia voidaan nähdä myös Pohjois-Suomessa. Pitkäaikaisen ennusteen mukaan 22. päivän maksimi lukema olisi 4, jolloin revontulia voitaisiin nähdä myös Keski-Suomessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.