tiistai 24. marraskuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 23.11. – 19.12.2020

Tulevat neljä viikkoa näyttävät rauhalliselta revontulien suhteen. Merkittäviä magneettisia häiriöitä ei ole odotettavissa, ellei aktivoitunut Aurinko sitten tuota voimakasta flarepurkausta. Tämä ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä, sillä vaikka tällä hetkellä Auringossa on neljä aktiivista aluetta ja niissä jopa jonkin verran pilkkuja, niin niille ennustetaan vain pieniä madollisuuksia tuottaa sellaisia purkauksia, jotka aiheuttaisivat Maan magneettikenttään magneettisia myrskyjä.

Tulevina neljänä viikkona tuskin nähdään revontulia muualla kuin (Pohjois-)Lapissa. Kuva © Kari A. Kuure.

Aktiivisista alueista Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla oleva AR12785 on todennäköisin purkausten aiheuttaja. Sille luvataan noin 40 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flare. Pilkkuryhmä on tyyppiä beeta (ryhmässä on molemmat magneettiset navat) ja sen koko on 120 ppm. Aktiivinen alue on vielä Auringon itäreunalla ja vasta noin viikon kuluttua se on sellaisessa asemassa, jossa se voi vaikuttaa maapallon magneettikenttään. Siihen mennessä pilkkuryhmän rakenne voi muuttua merkittävästi.

Toinen aktiivinen alue AR12786 on samankokoinen edellisen ryhmän kanssa mutta on tyypiltään alfa eli siinä on vain yksi magneettinen napa. Alfa-tyypin pilkkuryhmät ovat yleensä hyvin rauhallisia ja niinpä X-luokan flaren todennäköisyys on vain noin 5 %.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.