sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Revontuliennuste 22. – 25.11.2020

Auringon ekvaattorilla on kaksi korona-aukkoa, jotka vaikuttavat lähivuorokausien avaruussäähän. Korona-aukot ovat kuitenkin hyvin heikkoja, joten vaikutus jää vähäiseksi. Auringon pohjoisella pallonpuoliskolla on aktiivinen alue AR12784 ja eteläisellä pallonpuoliskolla on yksi aktiivinen alue AR12783 ja siinä yksi alfaluokan pilkku, jonka todennäköisyys tuottaa vähintään C-luokan flarepurkaus on noin 25 % M-luokan purkaus 5 %.

Ennuste

Yö 22./23. aikana Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 3, ehkä aivan aamun tunteina lukemaan 4. Magneettikentässä on kuitenkin vain vähän energisiä elektroneja, joten revontulien todennäköisyys Pohjois-Suomessa on pienehkö. Lapissa revontulet ovat mahdollisia.

Yöt 2./24. ja 24./25. ovat pääosin rauhallisia. Korona-aukot eivät tuo maapallon magneettikenttään juurikaan lisään elektroneja, joten Kp-indeksikin jää matalaan 2 – 3 lukemiin, jolloin revontulia voitaneen odottaa näkyvän vain Lapissa. Pohjois-Suomessa on pienehkö mahdollisuus revontulille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.