maanantai 2. marraskuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 2. – 28.11.2020

Auringon aktiivisuus minimi saavutettiin viime vuoden joulukuussa. Sen jälkeen aktiivisuus on ollut hitaassa kasvussa, mutta edelleen ollaan hyvin rauhallisessa tilanteessa. Ehkä selvin merkki auringonpilkkujaksosta 25 on ollut Auringossa silloin tällöin näkyneet uuden kauden pilkkuryhmät. Muutama vuorokausia sitten tällainen aktiivinen alue (AR12778) tuotti puolenkymmentä C-luokan flarepurkausta. Nämä eivät vielä saaneet aikaan koronamassapurkausta mutta sellaisia varmasti tullaan näkemään lähikuukausina.

Ennustejakson loppupuolella revontulet ovat mahdollisia ainakin osassa Suomea. Kuva © Kari A. Kuure.

Ennuste

Maapallon magneettikentän pitkäaikainen ennuste kertoo tilanteen olevan rauhallinen reilun kaksiviikkoa. Sen jälkeen Aurinko on jälleen pyörähtänyt kierroksen ja sen magneettisesti epävakaa alue lähestyy maapallon suuntaa. Todennäköisimmät revontuliinkin johtavat rauhattomuuden magneettikentässä esiintyvät marraskuun 20.  päivästä alkaen muutaman päivän ajan ja sen jälkeen rauhoittuminen tavalliseen tylsään tilaan ottaa vielä muutaman vuorokauden.

Näyttäisi siltä, että Auringon magneettikentän aktiivinen alue on hieman menettänyt voimastaan, sillä ennuste lupailee Maan magneettikentän Kp-indeksin korkeimmaksi arvoksi vain lukemaa 4. Edellisistä kerroista ollaan siis tultu alaspäin vähintään yhden tai jopa kaksi pykälää. Lukema 4 toteutuessaan on kyllä varsin hyvä, sillä jos ennen ennustettua ajankohtaa maapallon magneettikenttään on ehtinyt lataantua energisiä elektroneja keskiarvoa lähestyvä määrä, niin silloin ainakin himmeät revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomea myöten. Hyvällä onnella hieman etelämpänäkin pohjoinen taivas voi vihertää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.