Auringon aktiivisuus on kasvanut jo lähes vuoden päivät. Tämä näkyy ennen kaikkea auringonpilkkupäivien määrän vähäisenä lisääntymisenä. Vuositilastoissa muutos ei ole suuren suuri viime vuoden 77 % tämän vuoden 66 % , mutta tämän syyskauden osalta muutos on jo aivan selkeää. Auringon pilkkuja ja niihin liittyviä pieniä flarepurkauksia on ollut enemmän kuin pitkiin aikoihin. Tämä muutos alkaa näkyä myös ennusteissa, sillä magneettiset häiriöt tai jopa -myrskyt näyttävät tulleen hieman yleisimmiksi.
Jälleen tällä ennustejaksolla voitaneen nähdä revontulia sään salliessa. Kuva © Kari A. Kuure. |
Tulevan neljän viikon jaksoon sisältyy myös muutaman vuorokauden mittainen jakso, jolloin on hyvät mahdollisuudet revontulille. Magneettikentän rauhattomuus lisääntyy 19. marraskuuta alkaen ja myrskyksi se yltyy (ehkä) seuraavan vuorokauden aikana. Myrskyä riittää vielä senkin jälkeen ainakin parin vuorokauden ajan, kunnes selkeä rauhoittuminen normalisoi tilanteen viimeistään 25. päivänä. Siitä eteenpäin marraskuun loppu ja joulukuun alku näyttävät muodostuvan jälleen rauhallisiksi.
Jos magneettinen myrsky toteutuu, yöt 19./20. – 22./23.
voivat olla revontuliöitä myös etelärannikolla. Keski- ja Etelä-Suomessa
revontulia voitaneen odottaa hyvällä todennäköisyydellä ja pohjoisempana ne
ovat jo melko varmoja ko. vuorokausina. Valitettavasti Suomen sää marraskuussa
vain harvoin mahdollistaa revontulien havaitsemisen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.