keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 2.3. –28.3.2020


Tulevat neljä viikkoa näyttävät muodostuvan suhteellisen rauhalliseksi. Ennusteeseen sisältyy vain kaksi hieman aktiivisempaa jaksoa, joiden toteutuessa myös Etelä-Suomessa revontulien näkyminen on mahdollista.

Geomagneettinen ennuste. Kuva © Kari A. Kuure


Ensimmäinen näistä jaksoista ajoittuu juuri ennen kevätpäiväntasaus. Magneettikentän rauhattomuus lisääntyy 18. päivänä ja se saa maksiminsa seuraavana päivänä. Tilanteen rauhoittuminen vie vielä yhden vuorokauden. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan lukemaa 4. Jos tämä toteutuu, niin silloin revontulia voitaneen nähdä koko Suomen alueella. Aivan etelärannikolla revontulet olisivat himmeitä ja hyvin rauhallisia, mutta muualla suomessa jonkin verran eloisampia. Lapissa voidaan nähdä kunnolliset revontulet.

Toinen aktiivisempi kausia sijoittuu ennustejakson viimeiselle viikolle, jolloin Kp-indeksin odotetaan kohoavan parin vuorokauden ajaksi lukemaan 4. Jos ennuste toteutuu, niin jälleen Etelä-Suomessakin voidaan nähdä hienoja revontulia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.