maanantai 30. maaliskuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 30.3. – 25.4.2020


Avaruussään rauhallisuus jatkuu koko seuraavan neljän viikon ajan. Huhtikuun puolivälin tienoilla saattaa esiintyä ajoittaista rauhattomuutta, mutta silloinkaan ei sen odoteta kehittyvän magneettiseksi myrskyksi. Revontulia nähdään tällä jaksolla hyvin vähän, jos ei lainkaan. Lappi voi olla poikkeus etenkin ennustejakson parina ensimmäisenä viikkoina, sillä vähäinenkin magneettinen rauhattomuus voi siellä näkyä himmeinä revontulina. Valitettavasti merkittävää rauhattomuutta ei ole odotettavissa.

Koko talven jatkunut rauhallisuus avaruussäässä jatkuu ennustejakson ajan. Kuva © Kari A. Kuure.

Lapissa yöt alkavat olla jo vaaleita etenkin ennustejakso loppupuolella, joten aivan heikot viherrykset taivaalla eivät edes tule näkyviksi. Lapin revontulikausi alkaakin olla päätöksessään.

Tampereen leveydellä viimeisin pimeä yö on 17.4., jonka jälkeen yöt ovat lyhyitä ja vain hämäriä. Revontulikausi siis jatkuu vielä Keski- ja Etelä-Suomen rajalla jonkin matkaa toukokuulle. 

Etelä-Suomessa yön pimeyttä riittää toukokuulle ja sen jälkeen hämärä on sen verran syvää, että mahdolliset revontulet näkyisivät, jos magneettiset häiriöt yltyisivät myrskylukemiin. Avain etelärannikolla revontulikausi jatkuu keskeytyksettä, vaikka vain kirkkaimmat tulet on mahdollista siellä nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.