sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Revontuliennuste 1. – 4.3.2020


Auringon eteläisen pallonpuoliskon aurinkotuuli on nopeaa, jopa noin 800 km/s. Ekvaattoriseudun aurinkotuuli on puolestaan hitaampaa, vain noin 500 km/s. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on juuri näiden kahden vyöhykkeen välissä, jolloin tilanne on hyvin revontuliherkkää. Jos vastaava tilanne olisi pohjoisen nopean ja ekvaattorin hitaan aurinkotuulen välillä, komeat revontulet hallitsisivat yötaivasta. Nyt täytyy tyytyä himmeämpiin reposiin.

Himmeitä revontulia Tampereen horisontissa 29.2.2020. Kuvaan on tullut myös suhteellisen kirkas meteori. Kuva © Kari A. Kuure /Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yö 1./2 näyttäisi muodostuvan aktiiviseksi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan aamupuolella yötä lukemaan 4, jolloin revontulia nähtäisiin Etelä-Suomessa. Pohjoisessa revontulet voivat olla hyvinkin kirkkaita ja aktiivisia, sillä energisten elektronien määrä magneettikentässä on riittävä. Aivan etelärannikollakin himmeä ja rauhallinen revontulikaari on mahdollinen.

Yöt 2./3. ja 3./4. ovat aktiivisia mutta hieman rauhallisempi kuin ennustejakson ensimmäinen yö. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 3, jolloin aktiivisia revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat hieman himmeämpiä ja rauhallisia. Kevätpäiväntasauksen läheisyys tässä tilanteessa saattaa tuoda himmeitä revontulia myös Etelä-Suomen taivaalle, ehkä ei kuitenkaan aivan etelärannikolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.