maanantai 9. maaliskuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 9.3. – 4.4.2020


Aurinkoon on ilmaantunut pieni auringonpilkku, joka on alkavan pilkkujakson 25 pilkku. Pilkun magneettinen polariteetti on vallitsevalle kentälle vastakkainen. Erityisen suurella mielenkiinnolla voidaan todeta sen olevan myös radiotaajuuksilla aktiivinen. Aktiivisuus on ensimmäinen havaittu jaksolle 25.

Vain pari lyhyttä revontulijaksoa on odotettavissa seuraavien neljän viikon aikana. Kuva © Kari A. Kuure.


Ennustejaksolla on kaksi lyhyttä ennustettua episodia, jolloin revontulien todennäköisyys on hieman suurempi. Ensimmäinen näistä jaksoista on 18. – 20. maaliskuuta, jolloin Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 4. Jos ennuste toteutuu, revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomea myöten ja jopa etelärannikolla voidaan nähdä himmeitä revontulia.

Toinen, edellistä lyhytaikaisempi mahdollinen revontulijakso on 27./28. maaliskuuta yöllä, jolloin Kp-indeksin odotetaan myös kohoavan lukemaan 4. Odotettu magneettinen häiriö on lyhyempi kuin edellinen, joten voi olla, että mahdolliset revontulet jäävät lähinnä Pohjois-Suomen ja Lapissa näkyviksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.