lauantai 28. maaliskuuta 2020

Revontuliennuste 28. – 31.3.2020


Avaruussäässä ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Maapallon kohtaaman aurinkotuulen nopeus on edelleen nopean ja hitaan virtauksen rajamailla, joten lyhytaikaiset häiriöt ovat mahdollisia. Muodostuuko niista sitten alimyrskyjä, onkin jo toinen kysymys.

Ennuste

Yöt 28./29. ja 29./30. ovat rauhallisia. Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi ovat matalissa lukemissa, enimmäkseen lukeman 1 alapuolella. Tällöin revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Lapissa mutta mahdollisuus on hyvin vähäinen muualla Suomessa.

Yö 30./31. voi olla hieman aktiivisempi. Kp-indeksi pysyttelee edelleen alhaisissa lukemissa, mutta korkeiden leveyksien K-indeksi odotetaan kohoavan jopa lukemaan 4. Valitettavasti tämä tapahtuu 30. päivän iltapäivässä, mutta palautuminen normaaliin tilaan kestää ehkä sen verran, että revontulien mahdollisuus on kasvanut ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Sään salliessa myös etelämpänä olisi syytä olla valppaana ja seurata niin revontulikameroita kuin indeksien kehitystä, sillä revontulet voivat yllättää etelässäkin asuvan bongarin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.