lauantai 4. tammikuuta 2020

Revontuliennuste 4. – 7.1.2020


Auringossa on jälleen uusi ja hyvin pieni pilkkuryhmä eteläisillä leveyksillä. Ja aivan samoin kuin muutama vuorokausi sitten, tämäkin pilkkuryhmä (AR2755) on polariteetiltaan sellainen, että se kuuluu tulevaan uuteen auringonpilkkujaksoon 25. 

Nyt näitä tulevan jakson pilkkuja on nähty marraskuusta lähtien joka kuukausi. Itse asiassa näitä tulevan jakson pilkkuryhmiä on havaittu jo paljon aikaisemmin, ensimmäinen joulukuun 20. päivä 2016. Sen jälkeen uusia havaintoja on ollut kaksi vuodelta 2018 ja viisi viimevuodelta. Pilkkujaksot menevät siis lomittain uuden alkaessa ennen kuin edellinen on täysin päättynyt.

Ennuste

Auringon synoptinen kartta kertoo, että Auringon ekvaattoriseudulla ei ole korona-aukkoja. Näin ollen odotettavissa oleva lähiavaruuden avaruussää on hyvin rauhallinen ja Kp-indeksin ennustetut maksimit ovat lukemassa 2.

Ennustejaksolla kaikkina öinä revontulia todennäköisesti ei nähdä kuin korkeintaan Pohjois-Lapissa. Sielläkin ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria tai vöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.