maanantai 13. tammikuuta 2020

Revontuliennuste 13. – 16.1.2020


Auringon ekvaattorilla on pienehkö korona-aukko, joka vaikuttaa jonkin verran lähiavaruuden avaruussäähän. Energisten elektronien määrä on ollut nousussa ja on nyt normaali.

Ennuste

Kp-indeksi pysyttelee enimmäkseen matalissa lukemissa (1–2). Poikkeuksena on 15. päivä, jolloin indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 4.

Yöt 13./14. ja 14./15. ovat rauhallisia. Himmeitä revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa aamuöisin. Muualla revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 15./16. voi olla ennustejakson paras revontuliyö. Kp-indeksin huippulukemat kuitenkin sattuvat päiväaikaan, mutta riippuen siitä kuinka nopeasti magneettiset häiriöt laantuvat, revontulia voidaan nähdä heti pimeän laskeuduttua. Aivan Pohjois-Lapissa revontulia voitaneen nähdä jo iltapäivän ja viimeistään alkuillan aikaan. Lapin ja Pohjois-Suomen lisäksi revontulia voi hyvällä onnella bongata Keski-Suomessa asti, joskaan se ei ole kovin todennäköistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.