tiistai 7. tammikuuta 2020

Revontuliennuste 7. – 10.1.2020


Tammikuun 4. ja 5. päivien iltoina näkyi (Suomen, Ruotsin ja Norjan) Lapissa ennakoimattoman kirkkaita revontulia muutaman tunnin ajan. Niiden ilmaantuminen selittyi sillä, että planeettojen välisen avaruuden magneettikentän suunta kääntyi etelään, jolloin IMF-kentän ja maapallon magneettikentän voimaviivat olivat vastakkaiset ja siitä aiheutui ns. uudelleen kytkentä.

Tapahtuma tarjosi hitaan aurinkotuulen varatuille hiukkasille pääsyn maapallon magneettikenttään. Maapallon kiertoradalla oleva Magnetopause to Aurora Global Exploration (IMAGE) -satelliitti valokuvasi uv-valon aallonpituudella protoni-revontulia tuntien ajan. Protoni-revontulet osoittivat magneettikentän repeämän olemassa olon. Maanpinnalle näkyneet vihreät revontulet olivat edelleenkin energisten elektronien aikaansaamia. Kokonaisuutena tilanne ei siis ollut kovinkaan tyypillinen Auringon aktiivisuusminimille, vaan muistutti aktiivisemman kauden magneettisen häiriötilan ja revontulien syntyä.

Ennuste

Yö 7./8. on rauhallinen. Kp-indeksi pysyttelee lukeman 2 alapuolella, joten revontulia voi olla näkyvissä lähinnä Lapissa. Muualla revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 8./9. on jonkin verran aktiivisempi. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 3 aamuyöstä, jolloin revontulet olisivat mahdollisia Lapin lisäksi myös Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomessa revontulien näkyminen on todennäköisintä aamun varhaisina tunteina.

Yö 9./10. on jälleen rauhallinen ensimmäisen yön tapaan. Revontulia voi näkyä Lapissa, mutta muualla niiden mahdollisuus on hyvin pieni.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.