perjantai 31. tammikuuta 2020

Revontuliennuste 31.1. – 3.2.2020


Viimepäivien uutinen on ollut uuden revontulimuodon löytyminen. Suomalaiset revontuliharrastajat ja tutkijat ovat professori Minna Palmrohtin johdolla tehnyt löydön, joka on ehkä aikaisemmin kyllä havaittu mutta sivuutettu täysin. Kyseinen ilmiö näyttää syntyvän 80 – 120 km korkeudessa kahden inversiokerroksen väliin, jossa painovoima-aallot (joita ei pidä sekoittaa gravitaatioaaltoihin) aiheuttavat dyyneiksi (engl. dunes) kutsutun ilmiön.  

Dyynit näkyvät myös tässä allsky-kuvassa. Kuva © Tampereen Ursa.ry.



Kuten kirjoittajalistasta selviää, mukana havaintoa tekemässä on ollut myös Tampereen Ursan Emma Bruus.

Ennuste

Kolmen seuraavan vuorokauden aikana ei ole odotettavissa muutoksia avaruussäähän. Sekä Kp-, että K-indeksien lukemat pysyttelevät hyvin matalissa lukemissa, joten revontuletkin, jos niitä näkyy, ovat hyvin himmeitä.

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. Revontulille on pieni mahdollisuus Pohjois-Lapissa, jossa niitä todennäköisimmin näkyy illan pimennyttyä. Lapin eteläosassa, Pohjois-Suomessa tai muualla Suomessa revontulia tuskin näkyy.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.