tiistai 28. tammikuuta 2020

Revontuliennuste 28.–31.1.2020


Ennustejaksolla maapallon kohtaaman aurinkotuulen tiheys vähenee ja nopeus kasvaa. Tavallisesti tällaisessa tilanteessa (CH HSS) on odotettavissa tavallista eloisampia revontulia. Tällä kertaa nopeampi aurinkotuulen virtaus on maapallon eteläpuolella (ja IMF kentän suunta on pohjoiseen), joka ei yleensä aiheuta kovinkaan voimakkaita magneettisia häiriöitä. Maapallon magneettikentässä on energisiä elektroneja vähän ja aurinkotuuli ei niiden määrää lisää.

Ennuste

Yöt 28./29., 29./30. ja 30./31. Kp-indeksin odotetaan kohoavan kaikkina kolmena ennustejakson öinä lukemaan 3. Korkeille leveysasteille (siis Suomessa) K-indeksin odotetaan öiden aikana olevan lukemassa 2 (korkeimmat lukemat, jopa 4, saavutetaan päivisin), keskileveyksien K-indeksi pysyttelee vakaasti lukemassa 2.

Himmeitä ja rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Lapissa kaikkina öinä. Pohjois-Suomessa alkuilloista voi näkyä himmeää revontulivaloa, joka katoaa viimeistään illan vaihtuessa yöksi. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.