sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Revontuliennuste 19. – 22.1.2020


Aurinko on palannut aktiivisuusminimi pilkuttomaan tilaan. Tänä vuonna on ollut 7 pilkutonta vuorokautta, joka tekee 56 % vuorokausista.

Ennuste

Auringossa on ekvaattorin eteläpuolella korona-aukko, mutta sen magneettinen napaisuus pohjoiseen, joten sen vaikutus maapallon magneettikenttään jää vähäiseksi.

Ennustejaksolla maapallo kohtaa aurinkotuulen virtauksia (streamer), joissa hiukkastiheys on hieman tavallista korkeampi mutta vastaavasti nopeudet pienempiä. Virtaukset ovat kapeita, joten maapallo siirtyy niistä myös nopeasti pois. Vaihtelu aiheuttaa jonkin verran Kp-indeksin kohoamista mutta valitettavasti Suomessa se tapahtuu lähinnä iltapäivällä.

Energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on ennustejakson alussa pieni, joten revontulien kirkkaus voi jäädä vaatimattomaksi. Aurinkotuulen virtausten kohtaaminen voi muuttaa tilannetta, joten ainakin Lapissa revontulibongarit voivat hyvällä onnella nähdä varsin mukavan tuntuisia revontulia.

Yö 19./20. on rauhallinen. Kp-indeksi putoaa lukemasta 4 lukemaan 2 iltapäivällä tai alkuillasta, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä Lapissa heti illan hämärtyessä. Myöhemmin yöllä himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Pohjois-Lapissa.

Yö 20./21. on aavistuksen verran aktiivisempi kuin edellinen yö. Kp-indeksin lukema 4 saavutettaneen jälleen iltapäivällä. Indeksin putoaminen ei kuitenkaan ole aivan yhtä jyrkkää kuin edellisenä päivänä, joten himmeitä revontulia Lapissa voitaneen nähdä pitempään illalla.

Yö 21./22. on enemmän ensimmäinen yön kaltainen. Kp-indeksin huippu saavutettaneen iltapäivällä ja magneettikenttä rauhoittuu yötä kohti mentäessä. Himmeät revontulet ovat jälleen mahdollisia Pohjois-Lapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.