maanantai 13. tammikuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 13.1. –8.2.2020


Ennustejaksoon sisältyy kaksi kautta, jossa revontulien näkyminen Pohjois-Suomesta Lappiin on mahdollista. Hyvällä onnella myös Keski-Suomi saa ainakin pienen osan mahdollisista revontulista.

Ennusteeseen sisältyy pari aktiivista jaksoa, joiden aikana revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomea myöten. Kuva © Kari A. Kuure.


Ensimmäinen näistä jaksoista on käsillä jo huomenna. Silloin päivän aikana Kp-indeksi kohoaa lukemaan neljä ja kun maapallon magneettikentässä on suhteellisen normaali määrä energisiä elektroneja, näyttää siltä, että revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomesta Lappiin. Tästä revontuliajaksosta on kerrottu enemmän tavanomaisessa kolmen vuorokauden ennusteessa.

Toinen revontulijakso näyttäisi saapuvan iloksemme aivan helmikuun alussa, jolloin Kp-indeksi kohoaa aluksi lukemaan kolme mutta jo seuraavan päivänä lukemaan neljä. Tässä kohonneessa lukemassa indeksi pysytteleekin sitten parin kolmen vuorokauden ajan ja jonka jälkeen seuraa paluu rauhalliseen vaiheeseen. Jos ennuste toteutuu sellaisenaan, niin jälleen revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta Lappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.