sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Revontuliennuste 3.–6.3.2019


Viikonloppun aikana uutisoitiin, että Auringon pilkuttomia vuorokausia tuli yhtäjaksoisesti on ollut jo 30, mikä edellisen kerran on tapahtunut elokuussa 2008. Auringon aktiivisuus näyttää olevan alimmalla tasolla sataan vuoteen ja sen seurauksena Auringon kirkkaus on pudonnut 0,1 %, maapallon ilmakehä on supistunut ja aurinkotuulen paine pudonnut ja kosmisen säteilyn määrä on lisääntynyt 18 % vuodesta 2015. 

Tampereen Ursan tähtitornilla oleva sääkamera tallensi 1.3.2019 kello 02.46 tällaisia revontulia.
Kuva © Tampereen Ursa ry.


Vaikka Auringon aktiivisuus on minimissään, revontulia on silti näkynyt, edellisen ennustejakson aikana revontulia nähtiin loppujen lopuksi koko Suomen alueella, jos pilvet eivät näkyvyyttä olleet estämässä.

Lähiavaruuden avaruussää on edelleen rauhoittumaan päin. Kp-indeksi on edellisen vuorokauden aikana pysytellyt lukemissa 2- – 3+ välillä, eikä siihen ole odotettavissa muutosta.

Ennuste

Yöt 3./4., 4./5. ja 5./6. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän maksimissaan lukemassa 3 ja viimeisenä yönä jopa lukemassa 2. Näin indeksin arvoilla himmeitä revontulia voidaan odottaa näkyvä lähinnä Lapin alueella, muta myös Pohjois-Suomessa on pieni mahdollisuus repoille. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.