maanantai 18. maaliskuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 18.3–13.4.2019


Maapallon magneettikentän pitkäaikainen (27 vrk) ennusteeseen sisältyy yksi viiden vuorokauden jakso, jolloin magneettikentän häiriöt ovat voimakkaimmillaan. Jakso alkaa 26. päivänä, jolloin Kp-indeksin arvon odotetaan kohoavan lukemaan 4. Seuraavat kaksi vuorokautta näyttäisi olevan magneettisen myrkyn aikaa, sillä Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 5. Myrskyt laantuvat ja viimeistään 29.3. ollaan jo selvästi rauhallisemmassa tilanteessa ja tavanomaiseen hyvin rauhalliseen tilaan päädytään 31. maaliskuuta mennessä.

Ennusteeseen sisältyy hyvin suuri mahdollisuus revontulien näkymiselle. Kuva © Kari A. Kuure.


Jos avaruussää kehittyy ennusteen mukaisesti, ensimmäiset revontulet nähtäneen Pohjois-Suomesta Lappiin alueella yön 25./26. aamupuolella. Seuraava yö (26./27.) on hyvin kirkkaiden ja aktiivisten revontulien aikaa koko maassa ja vielä seuraavankin yönä (27./28.) revontulet ovat hyvin aktiivisia koko maan alueella. Tämän jälkeen seuraa aktiivisen revontulialueen siirtyminen kohti pohjoista ja Lappia ja tulien määrä ja kirkkaus heikkenee etelästä alkaen.

Tähän aikaan vuodesta vielä yöllä riittää pituutta. Mutta kevät ja valoisat yöt lähenevät nopeasti ja saattaa hyvinkin olla niin, että nyt ennustetut revontulet ovat viimeiset tälle keväälle, jotka voidaan nähdä hyvin koko maassa. Seuraava hyvin aktiivinen kausi sijoittunee huhtikuun loppupuolelle, jolloin yön pimeys on jo päättynyt Keski-Suomesta Lappiin alueella ja Etelä-Suomessakin pimeää on vain lyhyesti. Toki kirkkaat revontulet näkyvät hämärässä, mutta niiden näyttävyys kärsii sitä enemmän mitä valoisampaa on.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.