perjantai 15. maaliskuuta 2019

Revontuliennuste 15.–18.3.2019


Auringon aktiivisuus on hyvin matalalla. Viime päivinä näkyvissä ollut yksittäinen auringonpilkkuryhmä on nyt kadonnut, joten pienimpienkin flare-purkausten mahdollisuus on samalla muuttunut lähes olemattomaksi.

Auringon aktiivisuuden minimi näkyy selkeästi tässä raditaajuisen säteilyn määrässä. Tällä hetkellä ollaan jo vuoden 2008/2009 minimin alapuolella ja ennuste kertoo laskun vielä jatkuvan. Kuva SpaceweatherLive.com.


Ennuste

Lähivuorokausien ennuste kertoo, että revontulien mahdollisuus koko maassa on hyvin pieni. Ainoastaan Lapissa voi olla edes jonkinmoiset mahdollisuudet himmeille ja hyvin rauhallisille revontulille.

Yö 15./16. on suhteellisen rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan käväisevän lukemassa 4. Jos tämä toteutuu, rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta Lappiin. Näyttää kuitenkin siltä, että suhteellisen korkea Kp-indeksin arvo on vain hetkellinen episodi, jos se edes toteutuu, joten Keski-Suomessa revontulien näkymisen mahdollisuus on todella pieni.

Yöt 16./17. ja 17./18. ovat edellisen kaltaisia, hieman rauhallisempia vain. Kp-indeksi pysyttelee suurimmaksi osaksi lukemassa 2 vaikka pieni nousu voidaan havaita 16. päivä viimeisten tuntien aikana. Näin ollen himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia on odotettavissa vain Lapissa, etelämpänä revontulista tuskin nähdään jälkeäkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.