torstai 28. helmikuuta 2019

Revontuliennuste 28.2.–3.3.2019


Viime yölle ennustettu magneettinen myrsky ei toteutunut (kuten edellisessä ennusteessa arvelin), vaan tilanne jäi vain magneettiseksi rauhattomuudeksi Kp-indeksin lukeman jäädessä arvoon 4+. Myrskysindeksi jäi lukemaan -27 nT, jolla arvolla ei myrskyolosuhteisiin päästy. 

Magneettisilla mittausasemilla häiriö näkyi Oulujärven mittausasemalla mutta ei etelämpänä. Revontulikamerat Huippuvuorilla ja Norjan Tromssassa näyttävät kirkkaudeltaan varsin kohtuullisia revontulia, etelämpänä olevat kamerat ovat pilvipeitteen alla.

Auringon ekvaattorin eteläpuolella oleva korona aukko on pirstaloitumassa ja ekvaattorin pohjoispuolelle on syntynyt pieni hajanaisen aukon alue. Korona aukon vaikutus lähivuorokauden avaruussäähän on vähäinen. Magneettinen rauhattomuus jatkuu koko ennustejakson ajan mutta on hiljalleen rauhoittumassa. Normaaliin, hieman epävakaiseen tilaan päädytään ennustejakson lopulla.

Ennuste

Yöt 28./1., 1./2. ja 2./3. ovat magneettisesti rauhattomia. Kp-indeksin lukemat vaihtelevat 2–4 välillä, joka mahdollistaa rauhallisten revontulien esiintymisen Pohjois-Suomesta Lappiin. Keski-Suomessa himmeiden revontulien mahdollisuus on pieni mutta Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.