torstai 21. maaliskuuta 2019

Revontuliennuste 21.–24.3.2019


Auringossa tapahtui eilen kello 13.18 Suomen aikaan huippunsa saavuttanut pieni, voimakkuudeltaan C4.79 flarepurkaus. Se syntyi pilkkuryhmässä 2736, joka syntyi 19. päivänä. Pilkkuryhmä oli jo ennen flarepurkausta hyvin aktiivinen, sillä vähäisempiä B6-luokan purkauksia tapahtui alueella jo tunteja ennen pääpurkausta. Näin on tilanne jatkunut myös pääpurkauksen jälkeen ja voimaikkain jälkipurkaus tapahtui tänä aamuna kello 2.15 Suomen aikaa, jolloin tapahtuneen purkauksen voimakkuus oli B7.2.

Näin Auringon aktiivisuusminimin aikaan revontulikoronan näkeminen on harvinaista herkkua lähes missä tahansa Suomen alueella. Parin vuorokauden kuluttua tälle on kuitenkin hyvät mahdollisuudet ainakin pohjoisessa, jos ennuste kohti tulevan CME-pilven vaikutuksista toteutuvat. Kuva © Kari A. Kuure.


Pääpurkauksen yhteydessä syntyi pienehkö CME-pilvi, jonka kulkusuunta johtaa sen maapallon magneettikentän ulottuville 23. päivän jälkipuoliskolla, noin kello 17 aikaan. Tällöin Kp-indeksin ennustetaan kohoavan nopeasti lukemaan 6 ja pysyttelevän tässä arvossa useita tunteja. Tilanne rauhoittuu sen jälkeen hitaasti yön kuluessa.

Pilkkuryhmän koko on jo tässä vaiheessa pienenemässä mutta C-luokan flarepurkausten todennäköisyydeksi lasketaan edelleen noin 55 %. Jos uusia purkauksia syntyy ja varsinkin jos ne saavat aikaan CME-pilviä, niin revontuliaktiivisuus voi jatkua vielä muutaman vuorokauden.

Ennuste

Yöt 21./22. ja 22./23. ovat hyvin rauhallisia. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2, jolloin himmeitä revontulia on mahdollista nähdä vain Lapissa. Muualla Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yö 23./24. on aktiivista revontuliaikaa jo heti illan pimentyessä, jos ennusteet CME-pilven vaikutuksista toteutuvat. Kp-indeksin lukema kohoaa lukemaan 6 jo alkuillasta ja pysyttelee siinä pitkään. Näin ollen kirkkaita ja aktiivisia revontulia voitaneen nähdä koko Suomen alueella, ja ovat revontulet mahdollisia myös Suomen lahden etelärannalla Baltiassa. Lapin eteläosassa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaimmassa vaiheessaan lähellä zeniittiä ja revontulikoronan (kruunun) näkemisen mahdollisuus on suuri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.