maanantai 25. maaliskuuta 2019

CME-pilvi tuli ja meni mutta revontulia se ei aiheuttanut


Jo lauantai-illaksi ennustettu CME-pilvi saapui viimein Maan kiertoradalle sunnuntai-ilta kello 22.45. Sen vaikutuksesta aurinkotuulen nopeus kasvoi hieman yli 300 km/s nopeuteen, kun sitä ennen se oli vain 266 km/s. Hiukkastiheys kasvoi noin kymmenestä hiukkasesta noin 32 hiukkaseen kuutiosenttimetrissä ja IMGF-kentän Bz-komponentti heilahteli rajusti edestakaisin noin -5 ja +5 nT välillä. Myrskyindeksi (Dst) kohosi kello 23 aikaan lukemaan +31 nT mutta revontulien kannalta sen suunta oli väärä ja indeksin arvo liian pieni.

Magneettisia häiriöitä näkyi jonkin verran vain pohjoisimmilla Tromsø’n (Norja) ja Nordkapp’in välisillä mittausasemilla heti vuorokauden vaihduttua. Tätä kirjoittaessani Kp-indeksin lukema on 2, joka on samalla koko yön korkein lukema.

Vaikutukset olivat kuitenkin vain muutaman kestoltaan muutaman tunnin ja nyt ollaan jo palaamassa hyvää vauhtia aikaisempaa avaruussään tilanteeseen. Magneettikentässä on edelleen hieman häiriöitä mutta nekin tasoittunevat lähituntien aikana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.