tiistai 12. maaliskuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 11.3–6.4.2019


Revontuliennusteen jaksoon sisältyy kaksi aktiivisempaa kautta, jolloin revontulien mahdollisuus on korkea koko maassa. Ennusteeseen sisältyy useita epävarmuustekijöitä, joten sen toteutuminen on hyvin epävarmaa.

Ennusteessa on aksi jaksoa, jolloin revontulien näkyminen on mahdollista.
Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Ensimmäinen aktiivinen jakso on parhaillaan menossa. Lähivuorokausien aikana Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 4. Ainakaan ennusteen ensimmäisen vuorokauden aikana Kp-indeksi on pysytellyt hyvin matalissa lukemissa (0+ – 2-). Kp-indeksin noususta ei tätä kirjoittaessani ole merkkiäkään.

Ennusteen mukaan Kp-indeksi pysyttelee lukeman 4 tietämillä neljä vuorokautta, jonka jälkeen seuraa nopea lasku Auringon aktiivisuusminimille tyypilliseen lukemaan 2. Jos Kp-indeksi kohoaa lukeman 4 tietämille, revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomesta Lappiin alueella. Jos taas Kp-indeksi pysyttelee tämän hetken tasolla (1-), niin revontulia tuskin nähtäneen muualla kuin aivan Pohjois-Lapissa, jos sielläkään.

Toinen aktiivisuusjakso ajoittuu maaliskuun loppupuolelle. Kp-indeksin kohoaminen alkaa 26. päivänä ja huippunsa se saavuttaa 27./28. päivinä ja sen jälkeen avaruussää jälleen rauhoittuu. Huippulukemissa Kp-indeksin lukema voi saavuttaa arvon 5, joka merkitsee magneettista myrskyä. Toteutuessaan tämä mahdollistaisi revontulien näkymisen koko maassa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.