torstai 28. maaliskuuta 2019

Revontuliennuste 28.–31.3.2019


Lähivuorokausien avaruussää näyttää olevan suhteellisen vakaassa tilassa. Suuria muutoksia puoleen tai toiseen ei ole odotettavissa, vaikka Auringon ekvaattorilla oleva pienehkö ja hajanainen korona aukko on juuri sellaisessa asemassa, jossa se voisi saada aikaan joitakin pieniä häiriöitä magneettikenttään. Tästä syystä Kp-indeksin ennuste näyttäisi olevan revontulien kannalta liian optimistinen.

Ennuste

Yöt 28./29. ja 29./30. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 3 – 4. Jos ennuste toteutuu, revontulet olisivat mahdollisia Pohjois-Suomesta Lappiin ja Keski-Suomessakin voitaisiin nähdä himmeää revontulivaloa pohjoisella taivaalla.

Maan magneettikentän energisten elektronien vähäinen määrä aiheuttaa ennusteeseen huomattavaa epävarmuutta ja himmeitä revontulia ehkä nähdään vain Lapissa. Elektronien määrää ei ole edes tulossa kovin nopeaa muutosta, sillä maapallo on aurinkotuulen harventuneessa alueessa lähivuorokausien ajan.

Yö 30./31. on edellisiä öitä rauhallisempia. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1 – 2, jolloin revontulia voitaneen nähdä lähinnä Pohjois-Lapissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.