sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Revontuliennuste 24.–27.3.2019


Edellisessä ennusteessa kerrottua CME-pilveä tai sen vaikutuksia ainakaan toistaiseksi ei ole havaittu. Mitenkään tavatonta se ei ole, sillä pilven ominaisuuksien arvio joudutaan tekemään hyvin harhaisessa vaiheessa, joten arvion tarkkuus ei voi olla kovin hyvä ja lopputulos voi poiketa ennustusta paljonkin. 

Tyypillisiä poikkeamia ennusteen toteutumisessa ovat mm. CME-pilven saapumisajankohdan tarkkuus, joka on helposti ±12 h ja jopa + 24 h ei ole mitenkään tuntematonta. Myös pilven tiheys tai magneettisen polariteetin arviot voivat olla sen verran epätarkkoja, että lopputulos on jotakin muuta kuin on laskettu. Viimeisen vuorokauden aikana ennustettua Kp-indeksin arvon nousua magneettisen myrskyn lukemiin ei ole tapahtunut.

Ennuste

Yö 24./25. Kp-indeksiennuste kertoo maksimiarvoksi lukemaa 3–4. Johdannossa kerrotusta syystä arvio on aika tavalla epävarma: jos CME-pilven kohtaaminen on viivästynyt ja kohtaaminen tapahtuu tämän yön aikana, lukema voi kohota korkeammalle. Jos taas CME-pilvi on ennustettua vähäisempi, sen vaikutukset voivat jäädä huomaamattomiksi ja Kp-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa. Tämän hetkisen ennusteen mukaisena revontulien näkyminen olisi mahdollista Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Muualla revontulien mahdollisuus on pieni.

Yöt 25./26. ja 26./27. Kp-indeksin lukemaksi ennustetaan 1–2. Tällöin himmeitä revontulia voidaan nähdä Lapissa tai sen pohjoisosassa. Muualla revontulia tuskin nähtäneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.