lauantai 9. maaliskuuta 2019

Revontuliennuste 9.–12.3.2019


Auringossa on ollut muutaman vuorokauden ajan yksi auringonpilkkuryhmä. Kooltaan se on ollut hyvin pieni ja tässä vaiheessa kooltaan pienenevä. Merkittävä koroaukko on Auringon etelänavan ympäristössä ja sillä ei ole vaikutusta lähiavaruuden avaruussäähän. 

Revontulet ovat mahdollisia ennustejaksolla. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Maaliskuun 8. päivänä tapahtui kaksi pientä koronamassapurkausta, joiden liike- ja laajenemissuunta on suunnilleen kohti maapalloa. Niiden vaikutus lähiavaruuden tilaan tulee kuitenkin olemaan hyvin vähäistä, sillä CME-purkauksen aiheuttama sokkiaalto vain hipaisee Maan magneettikenttää. Ensimmäisen ohitus tapahtuu yöllä 10./11. ja toinen yöllä 11./12.

Ennuste

Yö 9./10.  on hyvin rauhallinen. Kp-Indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 2. On vain pieni mahdollisuus hieman korkeampiin lukemiin lähinnä aamuyöstä. Revontulia voitaneen nähdä lähinnä Lapissa ja jos lyhytaikainen Kp-indeksin kasvu toteutuu, niin myös Pohjois-Suomessa himmeät revontulet ovat mahdollisia.

Yö 10./11. on myös hyvin rauhallinen. Kp-indeksin ennuste kertoo sen pysyttelevän lukemassa 2, jolloin revontulia nähtäneen vain Lapissa. Jos CME-pilven kärki vaikuttaa Maan magneettikenttään, niin se tapahtuu vasta aamun tunteina, jolloin Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4.

Yö 11./12.  poikkeaa edellisistä magneettikentän rauhattomuuden vuoksi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5 keskipäivän ja iltapäivän aikana mutta lukema putoaa iltaan ja yöhön mennessä arvoon 4. Näin ollen revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomesta Lappiin. Aivan etelärannikollakin on pieni mahdollisuus nähdä himmeitä revontulia, sillä magneettikentässä olevien energisten elektronien määrä on aivan tyydyttävä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.