maanantai 4. maaliskuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 4.֪–30.3.2019


Kevätpäiväntasauksen (20.3.) läheisyys tekee tämän ajankohdan revontuliherkäksi. Maapallon on tähän aikaan vuodesta (samoin kuin syyspäivätasauksen aikaan) asennossa, jossa aurinkotuulen ja CME-purkausten magneettiset voimaviivat kytkeytyvät helposti maapallon magneettikentän voimaviivoihin. Kytkeytymisen ehtona on kuitenkin se, että aurinkotuulen magneettikentän suunta on kohti etelää (Bz = negatiivinen). 

Ennusteessa on kaksi ajanjaksoa, jolloin revontulet ovat mahdollisia.
Kuva © Kari A. Kuure.


Kytkeytyneen magneettikentät heikentävät Maan magneettikentän magnetopausia ja tästä on seurauksena Auringosta tulevien varattujen hiukkasten helpompi pääsy magneettikenttäämme. Tapahtuma näkyy kohonneena revontuliherkkyytenä ja tietysti moninaisina magneettisina häiriöinä ja vaikeutuneina avaruussääolosuhteina kaikille satelliiteille.

Auringon aktiivisuus on tällä hetkellä syvässä minimissä, joten kovin voimakasta aurinkotuulta eikä massiivisia CME-purkauksia ole odotettavissa. Minimin aika esiintyy kuitenkin korona aukkoja, joiden tiheydeltään ohentunut aurinkotuuli on tavallista nopeampaa. Korona aukolla on myös oma magneettinen polariteetti, joten siinä Maata kohti syöksyvät hiukkaset pääsevät tunkeutumaan magneettikenttää samoin edellytyksin kuin aktiivisuus maksimien aikana. Minimin aikana revontulet ovat lähes yksinomaan korona aukkojen tuomien elektronien aikaansaamia.

Ennuste

Ennustejaksolla on kaksi magneettisen aktiviteetin aikaa, joista ensimmäinen on jo muutaman vuorokauden kuluttua. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 jo loppuviikosta 8.3. ja pysyttelevän siinä kolmisen vuorokautta, jonka jälkeen magneettikenttä palaa hiljalleen rauhalliseksi. Jos maapallon magneettikentässä on samaan aikaan riittävästi vapaita energisiä elektroneja, voidaan ajankohtana nähdä Etelä-Suomea myöten suhteellisen kirkkaita revontulia.

Seuraava ja hieman voimakkaampi magneettinen häiriö on odotettavissa loppukuusta. Kp-indeksi kohoaa nopeasti lukemaan 4 maaliskuun 26. päivänä ja jatkaa nousuaan vielä seuraavankin vuorokauden puolella. Kp-indeksin huippulukemat saavutetaan 27. ja 28. päivinä, jonka jälkeen tapahtuu jälleen magneettikentän rauhoittuminen ja normaalitilanne saavutettaneen ennustejakson lopulla. Lukema 5 tarkoittaa magneettista myrskyä ja silloin kirkkaita revontulia voidaan nähdä koko maassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.