keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Revontuliennuste 6.–9.3.2019


Kp-indeksi on pysytellyt parin viime vuorokauden aikana matalissa lukemissa. Tilanteeseen on tulossa vähäinen muutos, sillä ennustejaksolla lukemien odotetaan kohoavan jonkin verran.

Ennuste

Öiden 6./7. ja 7./8. aikana Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 3. Samaan aikaan energisiä elektroneja maapallon magneettikentässä on suhteellisen runsaasti, joten revontulia on odotettavissa ainakin Pohjois-Suomessa ja mahdollisesti Keski-Suomessa. Lapissa revontulet voivat kirkkaita ja nopealiikkeisiä.

Yö 8./9. voi olla revontuliyö koko maassa. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4, jolloin Keski-Suomen taivalla todennäköisesti nähdään revontulia. Etelä-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta himmeähköjä ja rauhallisia. Lapissa nähtäneen revontulikorona tai -kruunu paikallisen magneettikentän tulosuunnassa. Lapissa tämän tarkoittaa sitä, että kruunu on hyvin lähellä zeniittiä, koska siellä magneettikenttä kohtaa maanpinnan lähes kohtisuorasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.