maanantai 19. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 19.–22.2.2018

Ensiyönä revontulia nähtäneen Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Seuraavina öinä revontulet näkyvät todennäköisesti vain Pohjois-Lapissa.

Avaruussää

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 624 km/s ja hiukkastiheys noin 10 ppcm3.

IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan 8 nT ja eteläsuuntaisen komponentin voimakkuus -5 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli geosynkronisen radan etäisyydellä 2795 pfu (6.20e+07 e/(cm2-ster-day).

Kp-indeksin arvo viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut 1–4 ja tämän vuorokauden puolella indeksin arvo kohosi lukemaan 5, joka merkitsi G1-luokan magneettista myrskyä.  Koko taivaan revontulia nähtiinkin Pohjois-Lapissa.

Ennuste

Lähivuorokauden avaruussäähän vaikuttaa Auringon etelänavalta pohjoiselle keskileveyksille kurottuva hyvin hajanainen korona-aukko. Sen vaikutuksesta maapallo kohtaa tämän vuorokauden aikana korona-aukon reunan ja siihen liittyvät IMF-kenttää vahvistavat ja elektronitiheyttä nostavat CIR-ilmiöt. Näiden vaikutuksesta magneettikentässä on jonkinasteista rauhattomuutta lähivuorokausien aikana.

Kp-indeksin ennustetaan ensiyön aamupuolella kohoavan lukemaan 4 ja seuraavina öinä se saavuttaa maksimilukeman 3.

Yö 19./20. on revontuliyö Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Jos elektronivuon tiheys on riittävä Lapissa revontulet voivat olla loimuavia ja säteiden muodostuminen runsasta. Pohjois-Lapissa revontulet voivat olla koko taivaan kattavia. Keski-Suomessa voidaan nähdä rauhallisia revontulikaaria ja satunnaisesti säteiden muodostumista. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni mutta kameralla voi aika ajoin havaita hieman revontuliharsoa.

Yöt 20./21. ja 21./22. ovat edellistä yötä rauhallisempia. Rauhallisia revontulia voidaan nähdä Lapissa, mutta Pohjois-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien näkymisen todennäköisyys on vähäinen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!