torstai 1. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 1.2.–4.2.2018

Revontulia nolla. Kuva © Tampereen Ursa.ry.
Ennustejaksolla vain Pohjois-Lapissa voidaan nähdä himmeitä revontulia.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä, pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on vain yksi. 

Aurinkotuulen nopeus on ollut jonkin verran kasvussa viimeisen vuorokauden aikana ja on noin 410 km/s. Suurin mitattu nopeus oli 448 km/s. Hiukkastiheys saavutti hetkellisesti 18,1 ppcm3 lukeman mutta on sen jälkeen pudonnut arvoon 7,7 ppcm3.

IMF-kentän maksimiarvo viimeksi kuluneen vuorokauden aikana oli 8 nT ja on nyt hieman alle 5 nT. Eteläsuuntaisen kentän (Bz) maksimiarvo oli -5 nT ja nyt magneettikentän Bz-komponentin suunta on pohjoiseen ja voimakkuus hieman alle 1 nT.

Energisiä (>2 MeV) elektroneja on ollut hyvin vähän geosynkronisen radan etäisyydellä. Kp-indeksin lukema on pysytellyt viimeksi kuluneen vuorokauden aikana lukemissa 0,33 –3.

Ennuste

Maapallo on tänään heikossa aurinkotuulen tihentymässä, jossa hiukkastiheys on luokkaa 8 ppcm3 ja hiukkasnopeus noin 400 km/s. Tilanne muuttuu ennustejakson toisena päivänä, jolloin maapallo joutuu aurinkotuulen harvempaan virtaukseen. Hiukkastiheys putoaa noin 4 ppcm3 ja virtausnopeus kasvaa noin 550 km/s nopeuteen. Kp-indeksin odotetaan vaihtelevan arvojen 1–2 välillä. Energisten elektronien määrässä ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksia.

Yöt 1./2, 2./3. ja 3./4. ovat hyvin rauhallisia. Himmeitä revontulia voidaan nähdä vain Pohjois-Lapissa. Muualla maassa revontulien mahdollisuus on lähes olematon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!