sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 25.–28.2.2018

Ennustejakson ensimmäisenä yönä kirkkaita revontulia voidaan nähdä Lapissa ja hieman himmeämpiä Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on pieni. Ennustejakson toisena ja kolmantena yönä revontulia nähtäneen vain Pohjois-Lapissa.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 550 km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 407 ppcm3.

Maapallon lähiavaruuden säähän vaikuttaa edelleen Auringon etelänavalta ekvaattorin yli keskileveyksille ulottuva hyvin hajanainen korona aukko.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 7 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimi -6 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuo oli 2614 pfu (9.10e+07  e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä. Kp-indeksin vaihteluväli on ollut 0,33–3. Suomessa magneettiset häiriötä näkyivät vain Sodankylän leveydelle.


Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Korona aukosta aiheutuvia CIR-ilmiöitä odotetaan esiintyvän etenkin 26.2. aamusta iltapäivään (Suomen aikaa), joten niistä johtuvat mahdolliset revontulet jäävät meiltä näkymästä.

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–5. Energisten elektronien määrää ei pystytä ennustamaan.

Yö 25./26. on revontuliyö Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Aamua kohti mentäessä revontulien kirkkaus ja aktiivisuus voi hieman kasvaa. Kp-indeksin odotetaan saavuttavan lukeman 4 jo alkuillasta, jolloin Lapissa revontulet voivat olla kirkkaita ja loimuavia ja niitä voidaan nähdä koko taivaalla. Pohjois-Suomessa revontulet ovat hyvin näkyvissä ja säteiden muodostuminen voi ajoittain olla voimakasta. Keski-Suomessa voitaneen nähdä rauhallisia revontulia, jossa säteitä muodostuu harvakseltaan. Etelä-Suomessa revontulet ovat rauhallisia ja suhteellisen himmeitä, ajoittain vain kameralla havaittavia.

Yöt 26./27. ja 27./28. ovat rauhallisempia kuin ensimmäinen yö. Kp-indeksin uskotaan kohoavan 26./27. –yönä lukemaan 3, jolloin revontulia nähtäneen Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Ennustejakson viimeisenä yönä Kp-indeksin maksimi lukemaksi ennustetaan 2, jolloin revontulia voitaneen hyvällä todennäköisyydellä odottaa vain Pohjois-Lapissa. Muualla Lapissa revontulet, jos niitä esiintyy, ovat himmeitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!