keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 7.–10.2.2018

Vain himmeitä revontulia voidaan odottaa Pohjois-Lapissa ennustejakson aikana.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana ollut hieman taustakohinaa aktiivisempaan. Pilkkuryhmä 2699 on tuottanut muutamia B-luokan flare-purkauksia.  Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 465 km/s ja vaihtelua on ollut 400–450 km/s välillä. Hiukkastiheys on vaihdellut 4–8 ppcm3 välillä.

IMF-kentän voimakkuus saavutti maksimivoimakkuuden 7 nT ja eteläsuuntaisen komponentin voimakkuus oli -4 nT. Bz-komponentin pääasiallinen suunta on ollut pohjoiseen. Energisten (>2 MeV) elektronien määrä on ollut hyvin vähäinen (3.20e+05 e/(cm2-ster-day), pfu-indeksin arvo on määrittelemätön). Kp-indeksi on vaihdellut 0,3–2 välillä.
 
Ennuste

Lähivuorokausina aurinkotuulen nopeuden odotetaan pysyttelevän tämänhetkisissä lukemissa (noin 450 km/s) ja hiukkastiheyden matalana (< 5 ppcm3). Energisten elektronien määrääs ei odoteta tapahtuvan suurta muutosta. Kp-indeksin lukemat pysyttelevät 1–3 välillä. 

Yöt 7./8., 8./9. ja 9.10. ovat hyvin rauhallisia. Himmeitä revontulia voidaan nähdä Pohjois-Lapissa ja viimeisenä yönä myös muualla Lapin alueella. Muualla Suomessa revontulien todennäköisyys on pieni tai jopa olematon.
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!