torstai 22. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 22.–25.2.2018

Markku Lintisen Yönsilmä-kamera tallensi nämä
revontulet 19.2.2018 kello 23.16 Tampereen Ursan
tähtitornilla. Kuva ©Markku Lintinen
.Ennustejaksolla revontulia voidaan nähdä Lapissa ja hieman himmeämpiä Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on pieni.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 461 km/s ja hiukkastiheyden maksimi noin 15 ppcm3, viimetunteina hiukkastiheys on ollut noin 7–8 ppcm3.

Maapallon lähiavaruuden säähän vaikuttaa edelleen Auringon etelänavalta ekvaattorin yli pohjoisnavalle ulottuva hyvin hajanainen korona aukko, jossa ei esiinny CIR-ilmiöitä. Tästä syystä häiriöt maapallon magneettikentässä ovat heikkoja. Suomessa magneettiset häiriötä näkyivät vain Sodankylän leveydelle.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 9 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimi -8 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuo oli 7036 pfu (3.00e+08 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä. Kp-indeksin vaihteluväli on ollut 1–2.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–3. Energisten elektronien määrää ei pystytä ennustamaan.

Yöt 22./23., 23./24. ja 24./25. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Jos energisten elektronien määrä pysyy tämän päivän tasolla, revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Lapissa säteiden muodostuminen on rauhallista. Pohjois-Suomessa voidaan nähdä rauhallinen revontulikaari, jossa säteiden muodostuminen on satunnaista. Keski-Suomessa revontulet ovat parhaimmillaankin himmeitä ja suurimman osan ajasta vain kameralla havaittavia. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!