tiistai 13. helmikuuta 2018

Pitkäaikainen revontulliennuste 12.2.–10.3.2018

Ei merkittäviä revontulia ole odotettavissa ennustejakson aikana.


Avaruussää

Auringon vähäinen aktiivisuus näkyy tuntuu tulevissa revontulissa. Sen lisäksi, että revontulia aiheuttavia ilmiöitä on vain vähän niin niiden voimakkuus on hyvin vähäinen. 

Ainoa ilmiö jonka voisi olettaa aiheuttavan viherrystä taivaalle on maapalloon kohdistunut korona aukon reunat. Ne ovat nopeasti ohimeneviä ilmiöitä ja vapaiden elektronien puute lähiavaruudessa vähentää entisestään revontulien näkymistä.


Kp- ja Ap-indeksi

ovat enimmäkseen matalissa lukemissa koko ennustejakson ajan. Vain 15–18.2. välisenä aikana ennustetut indeksien lukemat kohoavat revontulien näkymisen kannalta otollisiin lukemiin. Ap-indeksi lukemat noudattelevat Kp-indeksiä ja jäävät suurimaksi osaksi ennustejaksoa hyvin matalaksi.


Radiovuo

Radiovuon lukemat eivät nekään kerro Auringossa tapahtuvista purkauksista eivätkä röntgensäteilyä aiheuttavista ilmiöistä. Radiovuo laskee ennustejakson alun jälkeen vain vaivoin taustakohinaa voimakkaammalle tasolle. Radiovuo kuitenkin kohoaa ennustejakson lopulla hieman korkeammaksi.


Ennuste


Revontulia voitaneen nähdä Lapissa 15–18.2. välisenä aikana mutta vain siellä. Pohjois-Suomessa ja siitä etelään revontulien todennäköisyys on pieni tai käytännössä olematon koko ennustejakson ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!